KARTEPE ZİRVESİ BASIN TOPLANTISI
Kartepe Zirvesi Basın Toplantısı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, paydaş üniversite rektörleri, paydaş kurum temsilcileri ve Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu Bilim Kurulunun katılımlarıyla Kartepe’de gerçekleştirildi.
Karaosmaoğlu; “Kartepe Zirvesi; düşünen insanların, çare üreten seslerini, bütün dünyaya duyuracak yeni bir platform, yeni bir kürsü, yeni bir buluşma noktasıdır.”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kartepe Zirvesi için geri sayım başladı. Zirve’nin 2017 ana teması; dünya darbeleri ve 15 Temmuz. Zirve 26-28 Ekim’de Kocaeli / Kartepe’de start alacak. Kartepe’de gerçekleştirilen geniş katılımlı basın toplantısında Zirve’nin detaylarını, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu açıkladı.
İnsanlığı İlgilendiren Her Mesele Kartepe Zirvesi’nde
Kocaeli’nin; yolları, insanları, medeniyetleri birleştiren konumunun Zirve fikrine hayat verdiğini, Kocaeli’nin doğal bir zirve adresi olduğunu, Türkiye’ye yeni bir uluslararası zirve kazandırmaktan mutlu olduklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu; “ Ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren tüm sosyal ve siyasal meselelere odaklanmak; insanlığın yaşadığı problemlere çözüm ve politika önerileri geliştirmek Kartepe Zirvesi’nin temel misyonunu oluşturmaktadır.” dedi.
Yeni Bir Dünya Vizyonu
2. Dünya savaşından sonra dünya barışı için kurulan yapıların yetersizliğine, insanlığın büyük bir buhran yaşadığına dikkat çeken dikkat çeken Başkan Karaosmanoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten Büyüktür.” Sözünün yeni bir dünya vizyonunu ifade ettiğini, Kartepe Zirvesi’nin ilham kaynaklarından birinin bu vizyon olduğunu belirtti. Karaosmanoğlu: "Kartepe Zirvesi; insanlığın temel sorunlarının konuşulacağı bir platform olarak yeni ve adil bir dünya düzeni için, Kocaeli’nin paydaşlarıyla birlikte aldığı bir inisiyatiftir. 15 Temmuz Tecrübesi, insanlığın darbelere karşı çaresiz olmadığını göstermiştir. Zirveyle; eninde sonunda yeniden kurulacak Yeni Dünya Düzenine, Türkiye’den, Kocaeli’den katkı sunmayı hedefliyoruz.”
Darbelere Dur Demenin Formülü Yazılacak
Her yıl farklı bir temayla organize edilecek Kartepe Zirvesi 2017’nin ana etkinliği, Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu. Sempozyumda, Dünyada yaşanan darbeler ve 15 Temmuz’un küresel etkileri bilimsel yöntemlerle analiz edilecek. Darbelerin önü, arkası, ekonomisi, sosyolojisi, FETÖ gibi din ve duygu istismarına dayanan yapılar deşifre edilecek. Zirvenin bu yıl neden darbelere odaklandığını açıklayan İbrahim Karaosmanoğlu; “Darbeler; şu ülkenin bu ülkenin meselesi değil bir insanlık meselesidir. 15 Temmuz Destanı’ndan hareketle; Darbelerin anatomisini deşifre edecek, darbelere dur demenin formülüne katkı sunacağız.” dedi.
Entelektüel Dünyanın Yeni Buluşma Adresi
Zirve’ye 26 ülkeden 187 bilim ve düşünce insanı katılacak. 2 konferans, 8 özel oturum; 26 bilimsel oturum gerçekleştirilecek. Zirve sonunda Kartepe Zirvesi 2017 Deklarasyonu yayımlanacak. Zirve, darbeler hakkında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı buluşma kimliği taşıyor. Zirveye gösterilen olağan üstü ilgiden memnun olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu; “Büyük bir memnuniyetle ifade etmeliyim ki; Kartepe Zirvesi ilk yılında; entelektüel dünyanın yeni buluşma adresi olmuştur.”
Onur Kurulu Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş
Onursal Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un yaptığı Kartepe Zirvesi; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Yıldırım Beyazıt ve Uluslararası Saraybosna Üniversiteleri ile TRT, Anadolu Ajansı ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. 26 – 28 Ekim’de Kocaeli / Kartepe Green Park’ta başlayacak Zirve’ye dinleyici olarak katılmak için kartepezirvesi.com’dan ön kayıt yaptırmak gerekiyor.
Zirve’de Dikkat Çeken İsimler Var
Kartepe Zirvesi’ne medya, siyaset ve akademik çevrelerden 187 konuşmacı katılıyor. Konuşmacılar arasında; İbrahim Kalın, Günter Verhaugen, Wadah Khanfar, Mohsin Majid Mughal, Stelyo Berberakıs, Abdallah Zakaria, Mehmet Ali Şahin, Ali Saydam, Hande Fırat, Oğuz Haksever, Fatih Er, Muhammed El Adil, Prof. Dr. Saida Latmanı, Nevzat Çiçek, Nedim Şener, Okan Müderrisoğlu, Nudzejma Obralic, Prof. Dr. Kemal İnat, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Davut Dursun, Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Haşim Ahmet Nghaumesh, Prof. Dr. Didi Saleck... gibi dikkat çeken isimler bulunuyor.